Legfrissebb híreim
A magánrendelő szolgáltatásai:
  • Ultrahang-diagnosztika
  • Várandóssági UH diagnosztika
  • Nőgyógyászati UH diagnosztika
  • Nőgyógyászat
  • Meddőség
  • Terhesgondozás
  • Perinatális szaktanácsadás

További részletek >>

 
Nőgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat több okból is szükségessé válhat. Előfordulhatnak egyértelmű nőgyógyászati panaszok, amelyeket tisztázni és kezelni kell, vagy időszerűvé válik az évente ajánlott szűrővizsgálat. Néha egyéb megbetegedések kapcsán indokolt ellenőrizni, hogy a háttérben nincs-e nőgyógyászati kórkép.

Tovább...
 
 
Gátizomtorna _CMN_PRINT _CMN_EMAIL

A medence alján elhelyezkedő réteges izomzat a vázizomzat része, így akaratlagosan működtethető. Az izmok között kötőszövet található. Csökkent működése az izmok fokozatos sorvadásához, gyengüléséhez, túlterhelése pedig rendellenes megnyúláshoz, és a felettük levő hasi és kismedencei szervek süllyedéséhez, illetve vizelettartási zavarokhoz vezet.

A vizelettartás zavara, a vizelet elcseppenése kezdetben hasűri nyomásfokozódásnál (emelés, köhögés, tüsszentés) jelentkezik. Az izmok épségének szerepe van a normális és örömteli szexuális életben is. Orgazmuskor az erősebb gátizmok ritmusos feszülése és lazulása az érzést intenzívebbé teszi. Egyes kultúrákban a medenceizmok mozgatását gyermekkortól kezdve tanítják.

A túlterheltség oka lehet a túlsúly, illetve a többszöri várandósság és szülés. A várandósság alatti folyamatos és fokozódó terhelés viseli meg a medenceizmokat, így az általános vélekedéssel szemben a császármetszés vagy a rutinszerű gátmetszés nem védi ki a későbbi következményeket.

 A gátizmok rendszeres, akaratlagos mozgatása által növekszik az izmok tömege, ereje és rugalmassága. Hasonlóan a többi vázizom edzésénél tapasztaltakhoz, gyors eredmény nem várható. A hónapokig tartó, szokássá váló gyakorlás azonban látványos eredményt hoz. Az erre szolgáló mozgássort Kegel-féle gyakorlatoknak nevezzük.

 A gyakorlásra fordított idő legalább napi 3x10 perc, ami a tudatos működtetés elsajátítása után munka, utazás vagy TV előtt ülve is végezhető. A megfelelő és hatékony izommozgatás elsajátítása egyszerű. Egyenes háttal széken ülve a végbél és a hüvely közötti területet kell néhány másodpercig megfeszíteni, majd elengedni. Ennek során az az érzés keletkezik, hogy ez a terület kissé megemelkedik, majd lesüllyed. Eközben a hasizmok és a farizmok nem feszülhetnek meg. A megfelelő mozdulat kiváltható és felismerhető azáltal is, ha vizelés közben a vizelet sugarát megállítjuk, majd elengedjük. Háton fekvő helyzetben az izomműködés tapintható is. A hüvelybe vezetett ujjal szorítás érezhető, a hüvely és a végbél közé tett ujjal pedig az izmok megfeszülése tapintható. Eleinte a feszítés-lazítás feleljen meg a lassú belégzés-kilégzés ritmusával, majd a későbbiekben a feszítés a kilégzés alatt is fenntartható. A gyakorlat ülve, állva, fekve, oldalt fekve és négykézláb állva is végezhető.

 

 
Bemutatkozás

 

Dr. Bödecs Péter
szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta

Magánrendelés helye:
Szent György Patika és Egészségcentrum
9024 Győr, Bem J. tér 14.B

Margit Kórház, Nőgyógyászat
9300 Csorna, Soproni út 64

Bejelentkezés
06/30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privatpraxis für Frauenheilkunde und Geburtshilfe
Herr Dr. med. Peter Bödecs, Facharzt für Gynäkologie und Geburtshilfe
Sprechzeiten: Ich arbeite mit Bestellsystem, d. h. Sie vereinbaren in der Regel einen Termin über Mobiltelefon mit mir.
Erreichbarkeit über Handy:  +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privat Practice on Obstetrics and Gynecology
Peter Bödecs M.D., Private consultant gynecologist
Privat practice registration by mobil phone.
Cell phone: +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

 
Támogatóim