Legfrissebb híreim
A magánrendelő szolgáltatásai:
  • Ultrahang-diagnosztika
  • Várandóssági UH diagnosztika
  • Nőgyógyászati UH diagnosztika
  • Nőgyógyászat
  • Meddőség
  • Terhesgondozás
  • Perinatális szaktanácsadás

További részletek >>

 
Nőgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat több okból is szükségessé válhat. Előfordulhatnak egyértelmű nőgyógyászati panaszok, amelyeket tisztázni és kezelni kell, vagy időszerűvé válik az évente ajánlott szűrővizsgálat. Néha egyéb megbetegedések kapcsán indokolt ellenőrizni, hogy a háttérben nincs-e nőgyógyászati kórkép.

Tovább...
 
 
Meddőség _CMN_PRINT _CMN_EMAIL
Meddő párkapcsolatról akkor beszélünk, ha rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellett nem jön létre várandósság. Meddő (infertilis) párkapcsolatról akkor beszélünk, ha rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellett nem jön létre várandósság. A spontán létrejövő terhességhez is idő kell. Egészséges felnőtteknél optimális esetben is csak 25% esély van terhességre ciklusonként.

A meddőség előfordulása 10% feletti. Elsődleges az infertilitás, ha az előzményben kimutatott terhesség nem szerepel, és másodlagos, ha korábban már volt egy vagy több szülészeti esemény.

A meddőség sajátos formája a szokványos (habituális) vetélés, amikor legalább két egymást követő várandósság vetéléssel végződik, illetve a méhen kívüli terhesség, ami után az infertilitás kockázata jelentős. Habituális vetélésnél a meddőségi kivizsgáláshoz hasonló vizsgálatok szükségesek, ami meghatározza a későbbi kezelést egy sikeres várandósság eléréséhez.
A meddőség nagyjából 50-50%-ban férfi, illetve női eredetű. Az esetek egy részében az ok nem derül ki, de kezelés ekkor is lehetséges.

A férfiaknál a hímivarsejtek számbeli, alaki, vagy mozgási rendellenességei derülhetnek ki. A kivizsgálást andrológus (urológus) végzi, és gyógyszeres vagy műtéti terápiát aszerint ajánl, hogy a háttérben hormonális ok, fertőzés, gyulladásos állapot, vagy a herék vérellátási zavara áll.

Nőknél cikluszavar, a peteérés gátoltsága, hormonzavar, cukorbetegség, vagy a petevezetők elzáródása áll leggyakrabban a háttérben. Kockázati tényező még a 35 feletti életkor, a dohányzás és alkohol fogyasztás, illetve a túlsúly.

A meddőségi kivizsgálás az előzmények pontos felderítésével és a ciklus szabályosságának megítélésével kezdődik. A pár mindkét tagjánál az egyszerűbb és beavatkozási kockázatot nem jelentő vizsgálatokat követik a bonyolultabb lépések. A férfiaknál urológus szakorvos fizikális- és ondóvizsgálatot végez, a nőknél pedig meghatározott ciklusnapokon hormonvizsgálat, ultrahangos tüszővizsgálat, kismedencei ultrahang, vércukormérés történik. Szükség esetén a trombózishajlam szűrését és a petevezetők átjárhatóságának igazolását is elvégezzük. Endometriózis gyanújánál a kismedence laparoszkópos áttekintése indokolt.

Az eredmények birtokában történik a lehetséges kezelési módszerek felajánlása, amiből a pár választja ki a számukra elfogadható eljárást.

Azokat, akiknél olyan szervi elváltozás derül ki, ami a spontán fogamzást megakadályozza, IVF-t (in vitro fertilizáció – testen kívüli megtermékenyítés, „lombikbébi”) végző intézetbe irányítjuk. Akiknél ilyen ok nincs, olyan kezelést ajánlunk előre meghatározott ideig, ami növeli a teherbeesés esélyét. Ez lehet gyógyszeres terápia, ellenőrzött peteérlelés, időzített tüszőrepesztés, vagy homológ inszemináció, amikor gyógyszeres előkészítés után a ciklus meghatározott napján a partner kezelt ondójának egy részét a méhüregbe juttatjuk. A hatályos magyar jogszabályok szerint hat sikertelen inszeminációs kezelési ciklus után a pár lehetőséget kap arra, hogy a társadalombiztosító által finanszírozott IVF programba kerüljön akkor is, ha spontán fogamzásra van esély.
 
Bemutatkozás

 

Dr. Bödecs Péter
szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta

Magánrendelés helye:
Szent György Patika és Egészségcentrum
9024 Győr, Bem J. tér 14.B

Margit Kórház, Nőgyógyászat
9300 Csorna, Soproni út 64

Bejelentkezés
06/30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privatpraxis für Frauenheilkunde und Geburtshilfe
Herr Dr. med. Peter Bödecs, Facharzt für Gynäkologie und Geburtshilfe
Sprechzeiten: Ich arbeite mit Bestellsystem, d. h. Sie vereinbaren in der Regel einen Termin über Mobiltelefon mit mir.
Erreichbarkeit über Handy:  +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privat Practice on Obstetrics and Gynecology
Peter Bödecs M.D., Private consultant gynecologist
Privat practice registration by mobil phone.
Cell phone: +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

 
Támogatóim