Legfrissebb híreim
A magánrendelő szolgáltatásai:
  • Ultrahang-diagnosztika
  • Várandóssági UH diagnosztika
  • Nőgyógyászati UH diagnosztika
  • Nőgyógyászat
  • Meddőség
  • Terhesgondozás
  • Perinatális szaktanácsadás

További részletek >>

 
Nőgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat több okból is szükségessé válhat. Előfordulhatnak egyértelmű nőgyógyászati panaszok, amelyeket tisztázni és kezelni kell, vagy időszerűvé válik az évente ajánlott szűrővizsgálat. Néha egyéb megbetegedések kapcsán indokolt ellenőrizni, hogy a háttérben nincs-e nőgyógyászati kórkép.

Tovább...
 
 
Terhesgondozás _CMN_PRINT _CMN_EMAIL
A terhesgondozás nem kötelező, de minden anya részére ajánlott lehetőség. Egyrészt a törvényben meghatározott anyasági szociális támogatások e feltételhez kötöttek, másrészt a várandóssággal és a magzati fejlődéssel kapcsolatos szövődmények korai felismerése a kulcsa annak, hogy a szülés után a csecsemő és az anya egyaránt a legnagyobb eséllyel egészséges legyen.

A folyamatban szülész, háziorvos és védőnő vesz részt, illetve szükség esetén más szakorvos is végez vizsgálatokat. A szülés körüli időszak az élet különleges, nagy minőségi változást jelentő szakasza, de a tapasztalat szerint, ha gondos és alapos vizsgálatok előzik meg, aligha rejt magában váratlan, előre nem látható kockázatot. A szüléskor az esetek egy kisebb részében jelentkező komplikációk döntő többsége a gondozás során kiszűrhető és időben kezelhető.
   
Általában havonkénti megjelenés indokolt, de a vizitek között jelentkező panaszok esetén a következő időpontot nem szabad megvárni, hanem a gondozó orvostól azonnal tanácsot kell kérni. Ez fokozottan érvényes a vérzéssel és kifejezett görcsökkel járó tünetekre. Ha a várandósság alatt (és a szülés utáni hetekben) más – belgyógyászati, sebészeti, stb. – jellegű betegség lép fel, a gondozó orvost erről is értesíteni kell.

Mindazonáltal a várandósság természetes, élettani folyamat, így a terhesgondozás nem elsősorban betegségek keresésére szolgál, hanem arról ad rendszeres visszajelzést, hogy a magzat fejlődése, és az anya szervezetének változásai szövődménymentesen zajlanak.
Az első megjelenésnél a terhesség tényét (ld. bővebben a várandósság kimutatásánál) és a magzat vélhető korát állapítjuk meg. Ennek azért is van jelentősége, mert egyrészt néhány későbbi vizsgálat időponthoz kötött, másrészt a terhesség első harmadában (trimeszter) a magzat kora ultrahanggal még pontosan meghatározható. Az első megjelenésnél történik az esetleges kórelőzmény felvétele is.

Az első vérvételnél vérkép és vércsoport meghatározás mellet néhány gyakoribb fertőző betegség szűrővizsgálatát végezzük el.

Később vérvétel történik még az AFP szűrés (záródási hibák szűrése), és igény szerint a kromoszóma rendellenességek szűrése céljából (15. hét), a 24. hét után pedig vércukor terheléses tesztet végzünk a kb. 5%-os gyakorisággal jelentkező szénhidrát anyagcsere zavar megállapítására. Szintén vérből történik az Rh-ellenanyag kimutatása.

A terheléses vércukormérés különösen fontos, mert a terhességi szénhidrát feldolgozó képesség normálistól való eltérése viszonylag gyakori, tünetmentes elváltozás, ami kezeletlenül a magzat egészségét veszélyezteti.

Az ultrahang (UH) szűrővizsgálatoknak különböző jelentősége van a gondozás során. A 12. héten a magzat nagysága 60 mm körüli. Ilyenkor az ülőmagasságot mérjük (CRL). Ha a magzat mérete alapján számított kora eltér az utolsó menstruáció alapján számított terhességi kortól, az ultrahanggal talált terhességi kor szerint módosítjuk a szülés várható idejét. Ilyenkor mérjük a nyaki redő vastagságát is, ami a kromoszóma rendellenességek szűrését segíti. 

A részletes, magzati szervi UH vizsgálatra a 20. terhességi hét előtt kerül sor. Ekkor már elég nagy a baba ahhoz, hogy minden, ultrahanggal látható esetleges eltérés jól látható. Mérjük a fejátmérőt (BPD), és a combcsont hosszát (FL) és ellenőrizzük a méhlepény helyzetét. A későbbi UH vizsgálatokon a magzat fejlődési ütemét, testarányait, a magzatvíz mennyiségét és a lepény állapotát ellenőrizzük.
 
A várandósság vége felé és a várható szülési időpont túllépése esetén speciális UH vizsgálat lehet indokolt, amelynek során doppleres áramlásméréssel a méhlepényen átáramló vérmennyiséget mérjük.
 
A várandósság második felétől egyre fontosabb a rendszeres vérnyomás- és vizeletvizsgálat. A vérnyomás fokozatos emelkedése gyakorta előfordul, tünetet sokáig nem okoz, és hátterében az esetek egy részében fokozott kockázatot rejtő anyagcsere betegség is lehet.

Kiegészítő súly- és vérnyomás ellenőrzés otthon is végezhető. Tekintettel arra, hogy a terhességi és szülészeti komplikációk többsége a túlsúlyra és a felesleges súlygyarapodásra vezethető vissza, szerencsés, ha a teljes súlygyarapodás 10 kg alatt marad. Ez az elfogyasztott tápanyagok arányainak megfelelő módosításával a szokásos ételmennyiség csökkentése nélkül is megvalósítható.

Az utolsó négy hétben hetente egy monitoros magzati szív vizsgálat történik (non-stressz teszt, NST), ami a magzat méhen belüli állapotát ellenőrzi, a szülés várható idejének (terminus) túllépése esetén pedig másnaponként az előbbi mellett a magzatvíz tisztaságát is ellenőrizzük az ilyenkor többnyire már kissé nyitott méhszájon keresztül (amnioszkóp, ASK).
 
Bemutatkozás

 

Dr. Bödecs Péter
szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta

Magánrendelés helye:
Szent György Patika és Egészségcentrum
9024 Győr, Bem J. tér 14.B

Margit Kórház, Nőgyógyászat
9300 Csorna, Soproni út 64

Bejelentkezés
06/30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privatpraxis für Frauenheilkunde und Geburtshilfe
Herr Dr. med. Peter Bödecs, Facharzt für Gynäkologie und Geburtshilfe
Sprechzeiten: Ich arbeite mit Bestellsystem, d. h. Sie vereinbaren in der Regel einen Termin über Mobiltelefon mit mir.
Erreichbarkeit über Handy:  +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privat Practice on Obstetrics and Gynecology
Peter Bödecs M.D., Private consultant gynecologist
Privat practice registration by mobil phone.
Cell phone: +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

 
Támogatóim