Legfrissebb híreim
A magánrendelő szolgáltatásai:
  • Ultrahang-diagnosztika
  • Várandóssági UH diagnosztika
  • Nőgyógyászati UH diagnosztika
  • Nőgyógyászat
  • Meddőség
  • Terhesgondozás
  • Perinatális szaktanácsadás

További részletek >>

 
Nőgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat több okból is szükségessé válhat. Előfordulhatnak egyértelmű nőgyógyászati panaszok, amelyeket tisztázni és kezelni kell, vagy időszerűvé válik az évente ajánlott szűrővizsgálat. Néha egyéb megbetegedések kapcsán indokolt ellenőrizni, hogy a háttérben nincs-e nőgyógyászati kórkép.

Tovább...
 
 
Fogamzásgátlás _CMN_PRINT _CMN_EMAIL
A fogamzásgátló módszer kiválasztásának szempontjai a közel 100%-os biztonságra törekvés, a mellékhatások és kockázatok hiánya, a bármikori felfüggeszthetőség és az, hogy az esetleg mégis bekövetkező várandósságra ne legyen káros hatása.

1. A hagyományos módszerek (megszakított közösülés, hüvelyirrigálás, naptár-módszer, nyák/ nyálpróba) és egyes mechanikus módszerek (méhszájsapka, pesszárium) biztonsága 50-90% között van, így azoknak akik nem vállalnának egy esetleges terhességet ezek nem nyújtanak kellő védelmet.

2. A mechanikus módszerek közül a gumióvszer (kondom) biztonsága megfelelő használat esetén meghaladja a 90%-ot, de ha gyanú van arra, hogy a használata ellenére ondó került a hüvelybe, kiegészítő módszerként sürgősségi (72 órán belüli) fogamzásgátló tablettát kell bevenni.
 
Mechanikus módszer a méhen belüli eszköz (spirál, intrauterin device, IUD) is, ami a beágyazódást akadályozza meg.

Spirált negatív citológiai eredmény birtokában a menstruáció napjaiban lehet felhelyezni. A beavatkozás fájdalmatlan, ahogy a spirál eltávolítása is. Az eszköz méhen belüli helyzetét ultrahang vizsgálattal ellenőrizni célszerű.
     
Alapvetően két fajta spirált lehet kapni, mindkettő 5-6 évig hordható. Az egyik a hagyományos, fémtartalmú T-alakú műanyag, amely a méhnyálkahártya irritációja által akadályozza a beágyazódást. Hatására a menstruáció az esetek egy részében hosszabb és erősebb lehet.
 
A másik hormontartalmú eszköz. Helyileg, a méhen belül gátolja a nyálkahártya felépülését, ami a menstruációk szinte teljes elmaradását eredményezi anélkül, hogy a petefészkek ciklusos hormonműködését megváltoztatná. Biztonsága maradéktalan és egyúttal kezeli az esetleges vérzési rendellenességeket.
 
3. A hormonális fogamzásgátló tabletták (oral contraceptives, OC) gátolják a peteérést és csökkentik a spermiumok méhbe jutásának feltételeit. Szabályos használatuk esetén kellően biztonságosak, de szedési hiba előfordulhat.

Előnyös hatásuk van a bőr állapotára a faggyútermelés csökkentése miatt. Pontos ciklusokat garantálnak kevesebb vérzéssel és enyhülő menstruációs görccsel. Mérséklik több jó- és rosszindulatú nőgyógyászati megbetegedés kockázatát.
 
Hátrányuk, hogy mérsékelt, de kezelhető súlygyarapodást okozhatnak, abbahagyásukkor pedig átmeneti vérzéshiány alakulhat ki. Egyéntől függően különböző mértékben csökkenthetik a nemi vágyat, lehangoltságot okozhatnak és dohányzás mellett alkalmazásuk nem javasolt.

Az esemény utáni tabletta is hormonális fogamzásgátló, természetesen nagyobb hormontartalommal, csak indokolt esetre.

4. A hüvelygyűrű keskeny szilikon karika, amely a tablettáknál kevesebb hormontartalommal, de azokhoz hasonlóan 21 napos ciklusokban alkalmazandó 7 napos szünetekkel. Nagyfokú biztonsága és kényelme mellett a tablettáknál szokásos mellékhatások a hüvelygyűrű esetén nem jelentkeznek. Amennyiben a szeretkezés alatt zavaró lenne, napi 1-2 órára eltávolítható.
 
Bemutatkozás

 

Dr. Bödecs Péter
szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta

Magánrendelés helye:
Szent György Patika és Egészségcentrum
9024 Győr, Bem J. tér 14.B

Margit Kórház, Nőgyógyászat
9300 Csorna, Soproni út 64

Bejelentkezés
06/30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privatpraxis für Frauenheilkunde und Geburtshilfe
Herr Dr. med. Peter Bödecs, Facharzt für Gynäkologie und Geburtshilfe
Sprechzeiten: Ich arbeite mit Bestellsystem, d. h. Sie vereinbaren in der Regel einen Termin über Mobiltelefon mit mir.
Erreichbarkeit über Handy:  +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

Privat Practice on Obstetrics and Gynecology
Peter Bödecs M.D., Private consultant gynecologist
Privat practice registration by mobil phone.
Cell phone: +36-30-9693797
E-mail: _CLOAKING

 
Támogatóim